Egyre több nemzetközi tapasztalat támasztja alá, hogy ha az állampolgárokat is bevonják a közpénzek kezelésébe, akkor nő a kormányzati döntések társadalmi támogatottsága, csökken a korrupció és a pazarlás, és az ország polgárai – különösen a szegények – számára jobb döntések születnek. A költségvetési átláthatóság hiánya nehezíti a demokrácia működését, de hátrányt jelent a külföldi tőkéért folytatott nemzetközi versenyben is.

Az átláthatóság a nagy politikusi hazugságok lelepleződésénél sokkal kisebb léptékben kezdődik, és sokkal több területen szükséges. A teljes nyilvánosságnak ki kell terjednie minden, a kormányzati politikaalkotásra és a döntések végrehajtására vonatkozó releváns költségvetési információra, a múltra, a jelenre és a jövőbeli tervekre vonatkozóan egyaránt.

A magyar költségvetési rendszer átláthatósága nem csak európai, hanem világviszonylatban is gyengének számít. Az átláthatatlanság alapjai visszanyúlnak a rendszerváltás előtti időszakra, de azóta egyik kormány sem érezte szükségét, hogy ezen gyökeresen változtasson.

A 2001 és 2006 közötti költségvetési politika felelőtlenségét nyilvánvalóvá tette a nemzetközi mércével mérve magas, a két választási évben pedig kirívó (9 százalék feletti) költségvetési hiány, aminek egyenes következménye volt az adósságráta folyamatos emelkedése. Ez a folyamat ugyan az akkori, nemzetközi pénzpiaci környezetben finanszírozható volt, de utána hosszú évekre kihatóan felszámolta a magyar gazdaságpolitika hitelességét bel- és külföldön egyaránt. A hitelesség lerombolásában és a felelőtlen gazdaságpolitika támogatottságának fenntartásában kulcsszerepe volt a költségvetési átláthatatlanságnak, az aktuális költségvetési információk folyamatos rejtegetésének és manipulációjának.

A 2010. óta folytatott költségvetési politika az aktuális államháztartási egyenleget ugyan leszorította a GDP 3 százaléka környékére, de ennek ára a magánnyugdíjpénztári vagyon és járulékok államosítása, és más olyan döntések, amelyek közvetlenül, vagy a növekedési kilátások rombolásán keresztül teszik közép- és hosszú távon fenntarthatatlanná a költségvetési folyamatokat. Ennek bizonyítéka, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosításának hatása nélkül számított adósságráta továbbra is emelkedik. Ez a felelőtlen gazdaságpolitikai folyamat ismét csak a kedvező nemzetközi pénzpiaci környezet okán finanszírozható. Fennmaradása feltételezi a költségvetési rendszer átláthatatlanságát, azon belül különösen a közép- és hosszú távú kivetítések és hatásvizsgálatok hiányát, a döntéselőkészítés átláthatatlanságát.

Mindkét fenti periódus azt támasztja alá, hogy az átláthatóság megteremtése a leghatékonyabb módszer a fenntarthatóság biztosítására. Amelyik kormány nem biztosítja az átláthatóságot, annak valójában nem célja a fenntarthatóság sem, fenntarthatatlan ígéretek pedig nyilvánvalóan nem lehetnek hitelesek.

Jelenleg alig egy-két olyan európai ország van, amelyet a költségvetési átláthatóságot osztályozó 100 pontos skálán (Open Budget Index) 40 pontot elérő Magyarország ebből a szempontból megelőz. Sokszor még a nyilvánvalóan a kormányzat rendelkezésére álló közérdekű információk sem nyilvánosak, nem beszélve a nyilvános információk gyors, áttekinthető, összehasonlítható bemutatásáról. Ennek oka elsősorban a politikai szándék hiánya.

Az átláthatóság nem önmagáért fontos, hanem azért, mert jobb kormányzati döntéseket eredményez, segít a magánszektornak az alkalmazkodásban, csökkenti az elvárt kockázati felárat. Ezeknek a csatornáknak a figyelmen kívül hagyása jelentősen csökkenti a gazdaságpolitika hatékonyságát. Világtendencia, de Magyarországra különösen érvényes – tekintettel a romló demográfiára és a nyersanyagforrások szinte teljes hiányára –, hogy az államnak egyre kevesebb bevételből kellene egyre több és magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtania. Nem hatékony költségvetési és gazdaságpolitika mellett nem érhető el az a kellően magas és hosszútávon fenntartható növekedési ütem, amelyből finanszírozni lehet ezeket az állami szolgáltatásokat.

Társprojektek

Társprojektek - Képmutatás.hu és Ezaminimum.hu

Videók

Szavazás

Ön nyomonkövetné a közpénzek felhasználásának folyamatát, ha erre lehetősége kínálkozna?

Igen - 97.4%
Nem - 0.9%
Nem foglalkoztat ez a kérdés - 1.7%

Összes szavazás: 116
The voting for this poll has ended on: február 23, 2014