A Mit választunk? projektet nemcsak a 2014-es országgyűlési választások ihlették - Magyarország költségvetési politikáját évtizedek óta kiszámíthatatlanság jellemzi. A demokrácia egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy amikor az állampolgárok a versengő pártok közül választanak, az eddigieknél lényegesen több információ birtokában, tudatosabban hozzák meg döntéseiket.

 

A közpénzügyek átláthatósága, a kormányzati döntések számon kérhetősége és várható pénzügyi következményeinek objektív, pártérdekektől független bemutatása, mint a jólét egyik előfeltétele még nem vert gyökeret széles társadalmi csoportok tudatában. Ez arra ösztönzi a pártokat, hogy demagóg szlogenekkel vonják magukra a választók figyelmét, ami elveszi az energiájukat attól, hogy szakmai érveken alapuló, végrehajtható programokkal lépjenek elő.

 

A Transparency International Magyarország és a Költségvetési Felelősségi Intézet a Mit választunk? nevű közös projekt keretében elemzi a 2014. évi országgyűlési választásokon induló pártok választási ígéreteit, azok költségvetésre gyakorolt hatását. Az eredményeket mindenki számára nyitottá tesszük, hogy felhívjuk a figyelmet: csakis a reális és közérthető kampányprogramok jelentik a korrupció mentes kormányzás alapját, és átláthatóság nélkül nincsen felzárkózás a sokat emlegetett fejlett országokhoz sem.

 

A Mit választunk? projekt két részből áll. Először elkészült az átláthatóságot vizsgáló helyzetértékelő tanulmány. Ennek keretében a TI szakértői elemezték a magyar intézményrendszer átláthatóságát a közhatalmi döntéshozatal, kampányfinanszírozás, információszabadság, a korrupció elleni kormányzati programok és közbeszerzés szempontjából. A KFIB elemzésében a költségvetési rendszer átláthatóságát vizsgálta magyar és nemzetközi gyakorlatok bemutatásán keresztül. A tanulmány végén megtalálhatóak javaslataink a politikai pártok számára.  

 

Az együttműködés második fele akkor veszi kezdetét, amikor hivatalossá válnak a választási kampányok pártprogramjai. A programokban szereplő ígéreteket a TI átláthatóságra és korrupciós kockázatra gyakorolt hatása szempontjából fogja osztályozni, a KFIB pedig kiszámolja, hogy mibe kerül egy-egy ígéret a költségvetésre nézve és mik a várható hatásai.

 

Tudjuk, hogy a kampányígéretek átláthatósága olyan, mint a közvilágítás: érthető, hogy senkinek sem éri meg egyedül megfizetnie a költségét, mégis mindenki számára fontos. Közös munkánkat azért végezzük, hogy átláthatóbbá tegyük az érdeklődő közönség számára a pártok ígéreteit és azt, hogy ezeknek mi a várható hatása. Szeretnénk, ha a választók így minél informáltabban tudnának döntést hozni 2014. április 6-án. Mindehhez megköszönjük figyelmüket, támogatásukat.

 

A tanulmányt Hollandia Budapesti Nagykövetsége támogatta, a pártígéretek árazásához eddig már hozzájárult a Nyílt Társadalom Intézet, akiknek ezúton is köszönjük támogatásukat! Továbbra is várjuk és keressük a forrásokat, hogy üzeneteinket minél több választópolgárhoz eljuttathassuk.

 

Társprojektek

Társprojektek - Képmutatás.hu és Ezaminimum.hu

Videók

Szavazás

Ön nyomonkövetné a közpénzek felhasználásának folyamatát, ha erre lehetősége kínálkozna?

Igen - 97.4%
Nem - 0.9%
Nem foglalkoztat ez a kérdés - 1.7%

Összes szavazás: 116
The voting for this poll has ended on: február 23, 2014