Szalai-AkosKözgazdász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-és Államtudományi Karának docense, az MTA TK Jogtudományi Intézet munkatársa, a Széchenyis István Szakkollégium tanára. A Magyar Jog és Közgazdaságtan Társaság elnöke. A II. János Pál Gazdaságetikai Intézet munkatársa. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen (ma Corvinus) szerzett közgazdász-politológus diplomát 1996-ban, majd a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán közgazdaságtan PhD-t 2007-ben.

Az Egyeteme elvégzése után rövid ideig az államigazgatásban dolgozott, majd saját tanácsadó cégét vezette, de ezzel párhuzamosan mindvégig tanított a Közgazdaságtudományi Egyetemen, és emellett óraadóként több egyetemen (ELTE, PPKE, Századvég Politikai Főiskola, stb.) 2011. óta a PPKE oktatója. Kutatásai, tanácsadó tevékenysége során különböző szakpolitikai területeken próbálta ki magát – részt vett a szociális rendszer reformját előkészítő munkában az 1990-es évek elején; a magyar önkormányzati rendszer átalakítási lehetőségeit vizsgáló világbanki programban a 90-es évek végén; a felsőoktatás bolognai-átalakításához kapcsolódó előkészítő munkákban (elsősorban az intézmények finanszírozási kérdéseit vizsgálva) a 2000-es évek elején; az egészségügyi reform lehetőségeit vizsgáló kutatásokban a 2000-es évek közepén. A jogrendszer közgazdaságtani elemzésének egyik magyarországi meghonosítója;– a 2000-es évek eleje óta fő kutatási területe ez.

A Közjó és Kapitalizmus Intézet éves jelentéseinek szerzőjeként, illetve a II. János Pál Gazdaságetikai Társaság munkatársaként a 2000-es évek közepe óta a magyar gazdaság, társadalom és állam működésének, az azt szabályozó törvényi, politikai háttér átalakulását, intézményrendszeri, gazdaságetikai alapjait vizsgálta, vizsgálja.

E témákban több könyv és jó néhány szakcikk szerzője.

 

„Miért veszek részt a programban?

A magyar politikai választások kampányai 20 éve arról szólnak, hogy ki mit tud (gyakran felelőtlenül) ígérni a választóknak, ki hiteti el, hogy kevésbé korrupt, mint az ellenfelei. Számomra ez a program azért fontos, mert esélyt ad arra, hogy változtassunk ezen. Ha a közvélemény (a sajtó) szembesül azzal, hogy egyes politikai ígéretek mibe kerülnek, akkor kevésbé éri meg nekik ezzel kampányolni. Ha az ebben a programban megfogalmazott kérdéseket sikerül megértetnünk a választókkal, a médiával, akkor a magyar politikai intézményrendszer szomorú helyzetére, a korrupció elfogadhatót meghaladó szintjére nem lehet csak az a válasz, hogy „a mi kezünkben az még mindig jobb kezekben van, mert ők korruptabbak, mint mi”. Nem értek mindennel egyet a Transparency International és a Költségvetési Felelősség Intézet ajánlásai közül, de abban mindenképpen, hogy ennek a választási kampánynak a magyar politikai, gazdasági élet legfontosabb kérdéseiről, vagyis az évtizedek óta rosszul működő magyar állam megjavításáról, az erről szóló elképzelésekről kellene, hogy szóljon.”

Szalai Ákos
egyetemi tanár

Budapest, 2014. január

Társprojektek

Társprojektek - Képmutatás.hu és Ezaminimum.hu

Videók

Szavazás

Ön nyomonkövetné a közpénzek felhasználásának folyamatát, ha erre lehetősége kínálkozna?

Igen - 97.4%
Nem - 0.9%
Nem foglalkoztat ez a kérdés - 1.7%

Összes szavazás: 116
The voting for this poll has ended on: február 23, 2014