×

Hiba

Could not load feed: http://www.transparency.hu/rss/hu

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Az átláthatóság megteremtése folyamatos feladat. A parlamenti választások csak egy kiemelt alkalom ennek elkezdésére.
Magyarországon hagyománya van a tét nélküli kampányígéreteknek. Ez elvonja a pártok energiáját attól, hogy megvalósítható kormányprogramokat dolgozzanak ki.
A pártok versengenek, hogy kormányra kerülhessenek. Egy végrehajtható kormányprogram kidolgozása jelentőségteljesebbé teszi a versenyt.
Hogyan várjunk átláthatóságot olyan párttól, ami már a kampányában sem hozza ezt?
Nemzetközi tapasztalatok szerint jót tesz a kampányoknak, ha van egy független értékelő szerv. Így elérhető, hogy ne hangozzanak el vállalhatatlan ígéretek.
Ahhoz, hogy egy szavazópolgár tájékozottan döntsön, minél több információhoz kell jusson, aminek költségei vannak. Egy ilyen projekt célja pont ezeknek a költségeknek a csökkentése.
Ha a politikai kultúra részévé válhatna, hogy a pártoknak független szakértők tükröt tartanak, akkor kevésbé lenne valószínű, hogy a pártok egymást hajszolják bele az ígérgetésbe.
A kampányígéretek átláthatósága olyan, mint a közvilágítás: érthető, hogy senkinek sem éri meg egyedül megfizetnie a költségét, mégis mindenki számára fontos.


Bod Péter Ákos képDr. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdasági Intézetének igazgatója, a Gazdaságpolitika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. 1975-ben szerzett közgazdasági diplomát Budapesten, közgazdasági kutatómunkát végzett 1990-ig, mellette egyetemeken oktatott és doktori fokozatot szerzett. Vendégoktatóként tanított amerikai és nyugat-európai egyetemeken, dolgozott ENSZ-tanácsadóként a fejlődő világban.

1990-91-ben ipari és kereskedelmi miniszter. 1991 és 1994 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 1995-1997 között a londoni European Bank for Reconstruction and Development igazgatótanácsának tagja. Ezt követően visszatért tanári pályájára, 2000-től a Corvinus Egyetem professzora.

Oktatómunkája mellett az Akadémia Kiadó igazgatósági tagja, több vállalatnál felügyelőbizottsági tag, számos szakfolyóirat szerkesztőbizottságának tagja, alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaságnak. Nős, három gyerek apja.

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

„Több évtizedes szakmai vizsgálódásaim után is nehéz megfogalmaznom, hogy miben más a fejlett világ és a mi itteni magyar valóságunk; de az állami hivatalok működése a hosszú lista elején áll. Mint valamikori gazdaságpolitikai döntéshozó, megtapasztalhattam, hogy e téren minden jó szándék, erős elkötelezettség és akarat ellenére is kevesebbet hozott a rendszerváltozás, mint ahogy gondoltuk és ígértük – és ahogy azt nemzetünk joggal elvárta. A társadalom tagjai azonban maguk is felelnek a viszonyainkért. Ha a választópolgár a közügyeket nem érti (talán mert hidegen hagyja, vagy mert az irányító posztokon levők elködösítik, elkenik a ezeket a közember előtt, a közvélemény-formálók pedig mindebbe beletörődnek), akkor a bizalmatlanság és közöny lesz úrrá az országon. Onnan pedig a következő lépés a közpénzek elherdálása, a korrupció, az életminőség romlása.

Most ismét választások előtt állunk. Ilyenkor különösen fontos, hogy a civil társadalom, a média, a tudományos közösség a maga eszközeivel tudatosítsa: a fejlett világ sokat emlegetett utolérése ott kezdődik, hogy saját dolgainkat és közügyeinket tisztességgel és értelmesen intézzük. Jó példákat bőven lehet találni a nagyvilágban; bátran vegyük át és használjuk mások kiküszködött megoldásait. Saját előéletünk tanulságait is meg kell szívlelni. A Költségvetés Felelősség Intézet és a Transparency International Magyarország kezdeményezése mindenkinek hasznára válhat, akiben megvan a készség és a szándék a jobbra, tisztességesebbre, ésszerűbbre.”

Bod Péter Ákos
egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke

Budapest, 2014. január

Társprojektek

Társprojektek - Képmutatás.hu és Ezaminimum.hu

Videók

Szavazás

Ön nyomonkövetné a közpénzek felhasználásának folyamatát, ha erre lehetősége kínálkozna?

Igen - 97.4%
Nem - 0.9%
Nem foglalkoztat ez a kérdés - 1.7%

Összes szavazás: 116
The voting for this poll has ended on: február 23, 2014

Hírcsatorna